حلال واژه ای عربی است که به معنای مجاز و قانونی می باشد که برای جامعه مفید است، هنگامی که واژه حلال در ارتباط با غذا و آشامیدنی ها مورد استفاده قرار می گیرد به معنای مجاز برای مصرف و استفاده مسلمانان می باشد. گواهینامه ایزو حلال HALAL توسط شرکت های تولید کننده مواد غذایی گواه بر این است که مسلمانان می توانند از این مواد غذایی استفاده نمایند. اخذ گواهینامه ایزو در ارتباط با حلال بودن مواد غذایی، تائید می کند که ترکیبات بکار برده شده در محصول حلال از نظر اسلامی مجاز هستند و محصول عاری از هر گونه فرآورده های حرام می باشد. این گواهی از فریب مصرف کننده در مراحل تدارک ، توزیع و فروش محصولات حلال ممانعت می کند، پس مصرف کننده چنین مواد غذایی می توانند با خیال راحت اقدام به خرید این محصولات نمایند.
محصولات و خدمات حلال ، جهانی بوده و هم برای مسلمانان و هم غیر مسلمانان مناسب می باشد. حلال یک طرح کاری است که به عنوان یک قدرت در بازار جهانی آینده تلقی می شود، بنابراین اخذ ایزو و نشان حلال یکی از نکات بارز در رشد کیفی و اقتصادی برند یا شرکت مذکور تلقی می شود.
استاندارد حلال HALAL توسط گروهی از کارشناسان استاندارد سازی سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) و توسط کمیته فنی استانداردها و مؤسسه مترولوژی کشورهای اسلامی (SMIIC) در مورد مسائل مربوط به مواد غذایی حلال به تصویب رسیده است. در این استاندارد، کلیه قوانین به احکام و باورهای معمول پذیرفته شده اسلام، بدون توجه به تغییرات در کشورهای مختلف اشاره می کنند.
استانداردهایی که برای برخی صنایع از جمله صنایع مواد غذایی، آرایشی بهداشتی، دارویی و... که می بایست توسط احکام اسلامی کشورها رعایت گردد، توسط گواهینامه حلال انجام خواهد شد. بنابراین اخذ گواهینامه ایزو حلال این امکان را برای چنین صنایعی فراهم می نماید که بتوانند محصولات خود را به کشورهای اسلامی صادر و یا کشورهای اسلامی بتوانند محصولات مورد نظر مطابق با قوانین اسلامی خود را وارد کشور نمایند. این استاندارد برای اولین با در سال 1997 در کشور مالزی مطرح گردید و پس از بررسی های لازم به تدریج در سایر کشورهای اسلامی گسترش یافت. از سال 2004 بسیاری از کشورها از جمله ایران و ترکیه مطابق به این استاندارد اقدام به واردات و صادرات محصولات خود نمودند.
صنایع حلال به دو دسته تقسیم می شود :
1- محصولات : غذا (ترکیبات ، گروه ها) - مواد آرایشی و بهداشتی
2- خدمات : کیترینگ و هتلداری و فعالیت های مرتبط
همه انواع متصدیان مواد غذایی مانند هتل ها، رستوران ها، واحدهای فرآوری مواد غذایی، تولیدکنندگان دارو، تولیدکنندگان مواد غذایی مکمل، تامین کنندگان گوشت، تامین کنندگان مرغ، صادرکنندگان و واردکنندگان مواد غذایی و غیره واجد شرایط دریافت استاندارد حلال هستند.
استاندارد حلال نه تنها گوشت و ماکیان را شامل می شود، بلکه دیگر اقلام غذایی که در ادامه به آن ها اشاره شده است را در بر می گیرد:
• تخم مرغ و محصولات وابسته
• کنسرو غذای منجمد شده
• محصولات لبنی
• فرآورده های نانی
• فرآورده های ارگانیک، عسل و محصولات آن
• محصولات گیاهی مانند میوه و سبزیجات و محصولات وابسته به آنها
• غلات و حبوبات
• روغن و چربی های گیاهی و حیوانی
• محصولات شکری و شیرینی جات
• نوشیدنی ها و حتی آب
• مکمل های غذایی و افزودنی های مواد غذایی
• غذای اصلاح شده ژنتیکی (GMF)
• آنزیم ها و میکرو ارگانیسم ها
• حیوانات خانگی مانند گاو، گاومیش، گوسفند، بز، شتر، جوجه، غاز، اردک و بوقلمون.
• حیوانات وحشی غیر شکاری مانند گوزن وگاو وحشی.
• پرندگان غير پرورشی مانند کبوتر، گنجشک، بلدرچين، و شترمرغ.
• انواع ماهي، ميگو از جمله محصولات حلال هستند. تمام حیوانات آبزی دیگر و محصولات مشتق از آنها حلال می باشند.
• شیر و فراورده های لبنی مشتق شده از حیوانات گفته شده، حلال هستند.
• محصولات تخم مرغ به دست آمده از حیوانات حلال، حلال است.
پیش از هرچیز هدف از اخذ گواهینامه ایزو حلال توسط شرکت مربوطه می بایست مشخص گردد، این که در چه کشورهایی قصد فروش محصولات خود را دارد مورد مهم دیگری است که می بایست مشخص گردد. پس از اعلام این موارد می بایست موازینی که بر اصول اخذ ایزو حلال است یعنی موارد شرعی در تولید و بسته بندی اعلام و بررسی شود، البته موارد ذکر شده در کشور ایران ممکن است مسیر متفاوتی را طی نماید و نیاز به ممیزی های خاصی باشد که توسط نهاد های ذیربط اعلام می گردد. در ایران سازمان غذا و دارو اصلی ترین نهاد در صدور گواهینامه ایزو حلال می باشد، همچنین مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران اقدام به صدور آرم حلال برای تولید کنندگان می نماید.
در این راستا شرکت کیفیت ارزیاب لیا نماینده اصلی شرکت HALAL Gulf امارات آمادگی خود را جهت اعطای گواهینامه حلال با شرایط فوق اعلام می دارد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و یا اخذ گواهینامه ایزو با واحد مارکتینگ شرکت QAL تماس حاصل نمائید.
1- تقاضا و پرداخت هزینه : تکمیل فرم پرسشنامه و پرداخت هزینه های مربوطه.
2- بازرسی و گزارش : بازرسی از تاسیسات و تولید سازمان و نمونه برداری و تجزیه و تحلیل.
3- تائید واجد شرایط بودن و صدور گواهینامه حلال: تهیه گزارش و تائید و صدور گواهینامه.
در صورت اخذ ایزو حلال، سازمان توسط شرکت صدور گواهینامه به صورت سالانه بررسی می شود و در صورت تایید، هر سه سال یکبار مجددا گواهینامه حلال برای او صادر می کردد. توجه داشته باشید که هنگام استفاده از نشان حلال، مجوز و شماره گواهی نیز باید بر روی محصول قرار داده شود.
✓ اخذ نشان حلال به مصرف کنندگان مسلمان اطمینان می دهد تا با خیال آسوده از آن مواد غذایی استفاده نمایند.
✓ این نشان تائید می کند که محصولات حلال هستند و سیستمی جهت نظارت بر آن وجود دارد.
✓ برچسب های روی محصول به کلیه مصرف کنندگان اطلاعاتی را در مورد حلال بودن غذا می رساند.
✓ مزیت رقابتی بر دیگر شرکت ها ایجاد می نماید و باعث افزایش کیفیت خواهد شد.
✓ نشان حلال خاطر نشان می کند که محصول نه تنها مقررات حلال بلکه شیوه های اکیدا بهداشتی را رعایت می کند. (یکی از مهم ترین شرایط اخذ گواهینامه ایزو حلال، رعایت مقررات بهداشتی و کیفیتی می باشد.)
✓ گواهینامه حلال به نوعی نماد اطمینان یا هویت محصول در سطح بین المللی محسوب می شود، بنابراین این موضوع نه تنها در کشورهای مسلمان بلکه در تمامی کشورهای جهان امر مهم تلقی می گردد.