گواهینامه و نشان حلال چیست ؟

حلال واژه ای عربی است که به معنای مجاز و قانونی می باشد که برای جامعه مفید است، هنگامی که واژه حلال در ارتباط با غذا و آشامیدنی ها مورد استفاده قرار می گیرد به معنای مجاز برای مصرف و استفاده مسلمانان می باشد. گواهینامه ایزو حلال HALAL توسط شرکت های تولید کننده مواد غذایی گواه بر این است که مسلمانان می توانند از این مواد غذایی استفاده نمایند. اخذ گواهینامه ایزو در ارتباط با حلال بودن مواد غذایی، تائید می کند که ترکیبات بکار برده شده در محصول حلال از نظر اسلامی مجاز هستند و محصول عاری از هر گونه فرآورده های حرام می باشد. این گواهی از فریب مصرف کننده در مراحل تدارک ، توزیع و فروش محصولات حلال ممانعت می کند، پس مصرف کننده چنین مواد غذایی می توانند با خیال راحت اقدام به خرید این محصولات نمایند.

محصولات و خدمات حلال ، جهانی بوده و هم برای مسلمانان و هم غیر مسلمانان مناسب می باشد. حلال یک طرح کاری است که به عنوان یک قدرت در بازار جهانی آینده تلقی می شود، بنابراین اخذ ایزو و نشان حلال یکی از نکات بارز در رشد کیفی و اقتصادی برند یا شرکت مذکور تلقی می شود.


گواهینامه و نشان حلال چیست ؟

استاندارد حلال HALAL توسط گروهی از کارشناسان استاندارد سازی سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) و توسط کمیته فنی استانداردها و مؤسسه مترولوژی کشورهای اسلامی (SMIIC) در مورد مسائل مربوط به مواد غذایی حلال به تصویب رسیده است. در این استاندارد، کلیه قوانین به احکام و باورهای معمول پذیرفته شده اسلام، بدون توجه به تغییرات در کشورهای مختلف اشاره می کنند.

استانداردهایی که برای برخی صنایع از جمله صنایع مواد غذایی، آرایشی بهداشتی، دارویی و... که می بایست توسط احکام اسلامی کشورها رعایت گردد، توسط گواهینامه حلال انجام خواهد شد. بنابراین اخذ گواهینامه ایزو حلال این امکان را برای چنین صنایعی فراهم می نماید که بتوانند محصولات خود را به کشورهای اسلامی صادر و یا کشورهای اسلامی بتوانند محصولات مورد نظر مطابق با قوانین اسلامی خود را وارد کشور نمایند. این استاندارد برای اولین با در سال 1997 در کشور مالزی مطرح گردید و پس از بررسی های لازم به تدریج در سایر کشورهای اسلامی گسترش یافت. از سال 2004 بسیاری از کشورها از جمله ایران و ترکیه مطابق به این استاندارد اقدام به واردات و صادرات محصولات خود نمودند.


کاربرد نشان حلال در صنایع

صنایع حلال به دو دسته تقسیم می شود :

1- محصولات : غذا (ترکیبات ، گروه ها) - مواد آرایشی و بهداشتی

2- خدمات : کیترینگ و هتلداری و فعالیت های مرتبط

همه انواع متصدیان مواد غذایی مانند هتل ها، رستوران ها، واحدهای فرآوری مواد غذایی، تولیدکنندگان دارو، تولیدکنندگان مواد غذایی مکمل، تامین کنندگان گوشت، تامین کنندگان مرغ، صادرکنندگان و واردکنندگان مواد غذایی و غیره واجد شرایط دریافت استاندارد حلال هستند.


گواهینامه حلال


چه موادی حلال در نظر گرفته می شوند؟

استاندارد حلال نه تنها گوشت و ماکیان را شامل می شود، بلکه دیگر اقلام غذایی که در ادامه به آن ها اشاره شده است را در بر می گیرد:

• تخم مرغ و محصولات وابسته

• کنسرو غذای منجمد شده

• محصولات لبنی

• فرآورده های نانی

• فرآورده های ارگانیک، عسل و محصولات آن

• محصولات گیاهی مانند میوه و سبزیجات و محصولات وابسته به آنها

• غلات و حبوبات

• روغن و چربی های گیاهی و حیوانی

• محصولات شکری و شیرینی جات

• نوشیدنی ها و حتی آب

• مکمل های غذایی و افزودنی های مواد غذایی

• غذای اصلاح شده ژنتیکی (GMF)

• آنزیم ها و میکرو ارگانیسم ها


موارد زیر به عنوان حیوانات حلال گوشت در نظر گرفته می شوند:

• حیوانات خانگی مانند گاو، گاومیش، گوسفند، بز، شتر، جوجه، غاز، اردک و بوقلمون.

• حیوانات وحشی غیر شکاری مانند گوزن وگاو وحشی.

• پرندگان غير پرورشی مانند کبوتر، گنجشک، بلدرچين، و شترمرغ.

• انواع ماهي، ميگو از جمله محصولات حلال هستند. تمام حیوانات آبزی دیگر و محصولات مشتق از آنها حلال می باشند.

• شیر و فراورده های لبنی مشتق شده از حیوانات گفته شده، حلال هستند.

• محصولات تخم مرغ به دست آمده از حیوانات حلال، حلال است.


شرایط اخذ گواهینامه حلال

پیش از هرچیز هدف از اخذ گواهینامه ایزو حلال توسط شرکت مربوطه می بایست مشخص گردد، این که در چه کشورهایی قصد فروش محصولات خود را دارد مورد مهم دیگری است که می بایست مشخص گردد. پس از اعلام این موارد می بایست موازینی که بر اصول اخذ ایزو حلال است یعنی موارد شرعی در تولید و بسته بندی اعلام و بررسی شود، البته موارد ذکر شده در کشور ایران ممکن است مسیر متفاوتی را طی نماید و نیاز به ممیزی های خاصی باشد که توسط نهاد های ذیربط اعلام می گردد. در ایران سازمان غذا و دارو اصلی ترین نهاد در صدور گواهینامه ایزو حلال می باشد، همچنین مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران اقدام به صدور آرم حلال برای تولید کنندگان می نماید.

در این راستا شرکت کیفیت ارزیاب لیا نماینده اصلی شرکت HALAL Gulf امارات آمادگی خود را جهت اعطای گواهینامه حلال با شرایط فوق اعلام می دارد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و یا اخذ گواهینامه ایزو با واحد مارکتینگ شرکت QAL تماس حاصل نمائید.


فرآیند اخذ گواهینامه ایزو حلال

1-  تقاضا و پرداخت هزینه : تکمیل فرم پرسشنامه و پرداخت هزینه های مربوطه.

2-  بازرسی و گزارش : بازرسی از تاسیسات و تولید سازمان و نمونه برداری و تجزیه و تحلیل.

3-  تائید واجد شرایط بودن و صدور گواهینامه حلال: تهیه گزارش و تائید و صدور گواهینامه.

در صورت اخذ ایزو حلال، سازمان توسط شرکت صدور گواهینامه به صورت سالانه بررسی می شود و در صورت تایید، هر سه سال یکبار مجددا گواهینامه حلال برای او صادر می کردد. توجه داشته باشید که هنگام استفاده از نشان حلال، مجوز و شماره گواهی نیز باید بر روی محصول قرار داده شود.


نشان حلال چه مزایایی به همراه دارد؟

✓ اخذ نشان حلال به مصرف کنندگان مسلمان اطمینان می دهد تا با خیال آسوده از آن مواد غذایی استفاده نمایند.

✓ این نشان تائید می کند که محصولات حلال هستند و سیستمی جهت نظارت بر آن وجود دارد.

✓ برچسب های روی محصول به کلیه مصرف کنندگان اطلاعاتی را در مورد حلال بودن غذا می رساند.

✓ مزیت رقابتی بر دیگر شرکت ها ایجاد می نماید و باعث افزایش کیفیت خواهد شد.

✓ نشان حلال خاطر نشان می کند که محصول نه تنها مقررات حلال بلکه شیوه های اکیدا بهداشتی را رعایت می کند. (یکی از مهم ترین شرایط اخذ گواهینامه ایزو حلال، رعایت مقررات بهداشتی و کیفیتی می باشد.)

✓ گواهینامه حلال به نوعی نماد اطمینان یا هویت محصول در سطح بین المللی محسوب می شود، بنابراین این موضوع نه تنها در کشورهای مسلمان بلکه در تمامی کشورهای جهان امر مهم تلقی می گردد.

ممیزان QAL چه ویژگی هایی باید داشته باشند ؟

کلیه اشخاص دخیل در انجام ممیزی سیستم مدیریت کیفیت باید شایستگی و دانش لازم را براساس الزامات شایستگی ایزو 17021:2011 که در زیر بدان اشاره شده است ، داشته باشند . لازم نیست که کلیه اعضای تیم ممیزی شایستگی یکسان داشته باشند، بلکه تیم ممیزی می تواند برای انجام یک ممیزی شایستگی کافی داشته باشد

ایزو 3834 استاندارد اجباری جوش

ISO 3834 با الزامات کیفیت در جوشکاری برابری می کند ( هم راستا هستند ) و برای شناسایی کنترل ها و روش های لازم آماده شده است.گواهینامه ایزو 3834 استاندارد سیستم کیفیت نیست بلکه جایگزین ایزو 9001 است.

نام تجاری یا برند

هدف از نام تجاری یا برند، انتقال پیام نام تجاری، ایجاد وفاداری مشتری به برند ، متقاعد کردن خریدار برای محصول است. برند - نام تجاری -شکل دهنده ی درک مشتری از محصول است. هدف اصلی از نام تجاری یا برند "ایجاد تمایز" است. برند قوی تعلل ، شک و تردید مشتریان در مورد خطرات مالی، اجتماعی و امنیتی در هنگام خرید کالا یا خدمت را کاهش داده و بر قدرت تصمیم گیری تاثیر میگذارد.

گواهینامه ایزو 17020

دامنه کاربرد این استاندارد در زمینه ارزیابی، بازبینی و نهایتا صدور گواهینامه ایزو 17020 برای سازمانهای تائید صلاحیت شده و انواع مختلف سازمانهای بازرسی کننده از سوی مراجع تائید صلاحیت می باشد.

گواهینامه ایزو 16817

استاندارد ایزو 16817در رابطه با نمای داخلی ساختمان به طراحان ، معماران ، سازندگان و ناظران در اطمینان از آخرین دستاوردها در زمینه های ایمنی ، بهداشتی ، رفاهی و بهره وری ساکنین و کاربران تدوین شده است.

گواهینامه ایزو 22000

ایزو 22000 یک استاندارد بین المللی شناخته شده است که به طور سیستماتیک ایمنی مواد غذایی را در هر زنجیره تأمین می کند. بنابراین اخذ گواهینامه ایزو 22000 یکی از مهم ترین نکاتی است که واحد های تولیدی مواد غذایی باید آن را در نظر بگیرند.